Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК

0

Със 129 гласа „за“ и 90 „против“ мнозинството в Народното събрание прие на първо четене бюджета на Здравната каса.

Предвижда се разходите за здравеопазване до края на 2022 година да бъдат над 6 милиарда лева, което е с над 600 милиона лева  повече в сравнение с миналата година.

Ще се запази  вноската за здравно осигуряване да е 8% от дохода, като работодателите ще продължат да плащат 60% от сумата, а служителите – 40%. 

Днес депутатите обсъждат на първо четене и проектобюджета на Държавното обществено осигуряване.

В одобрения от кабинета и ресорните парламентарни комисии бюджет на ДОО се залага осъвременяване на пенсиите с 6,1 на сто от 1 юли.

Максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лева до 3400 лева от 1 април, въпреки възраженията на част от работодателските организации.

Осигуряването за земеделските стопани също се увеличава драстично и се приравнява към минималната работна заплата, която от 1 април трябва да достигне 710 лева.

Втората година от майчинството също трябва да е приравнена на тази сума, според проектозакона.

ДПС и ГЕРБ декларираха, че няма да  подкрепят бюджета.

„За пореден път ние от ДПС призоваваме да се търси надпартиен консенсус за реформи в здравеопазването“, заяви Джевдет Чакъров, който посочи, че тези реформи не са по-силите даже на едно управляващо мнозинство. 

Антон Тонев от „Продължаваме промяната“ репликира:

„За нас това е най-логичната, най-правилната и най-възможната ситуация, в която ние да приложим нашите знания и умения и да подобрим здравеопазването в България, разбира се, доколкото е възможно“.

Елена Гунчева от „Възраждане“ определи бюджета така:

„Прекалено оптимистичен по отношение на приходите и разочароващ по отношение на разходите. Отново за здравеопазване се отделят по-малко пари, отколкото в ЕС, където процентът е над 7 на сто от БВП“.

Според д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ най-важното е да се спрат кражбите в сектора:

„Считаме, че проектът за Закон за бюджета на НЗОК е съставен в съответствие с бюджетната рамка при запазване на размера на здравно-осигурителната вноска и така финансовата обезпеченост е гарантирана в най-висока степен“. 

Утре се очаква депутатите да разгледат на първо четене и държавния бюджет за настоящата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече