Депутатските заплати станаха гигантски с новия правилник

0

След тридневно обсъждане, съпроводено със скандали, нападки и обиди, депутатите приеха правилника за работа на парламента. 

За следващата седмица обаче остана гласуването на ръководствата и състава на постоянните комисии – въпрос, по който парламентарните групи все още не са постигнали договореност. 

Народните представители одобриха предложението на Петър Петров от партия „Възраждане“ към основните заплати на депутатите да се начисляват и допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – едно на сто за всяка прослужена година.

С предложената редакция към трудовия стаж се добавя и осигурителен стаж. При едно на 100 клас означава, че вече депутат няма да получава под 10 бона мечечно. За някои – от по-възрастните, членове на 2 комисии, членове на ръководството, секретари възнагражденията ще са близо 15 хиляди лева.

Отхвърлена обаче бе идеята за въвеждане на глоба за лицата и органите, които не отговарят на въпроси и питания на депутати или не се явяват на изслушвания.

Депутатите отхвърлиха идеята заседанията на парламента да не започват в 09.00 часа, а в 14.00 ч., и те да продължат до 19.00 часа.

Приета бе идеята министър-председателят, заместник-министър председателят и министрите да могат да отлагат само устен отговор на въпрос или питане поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, но не повече от два пъти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече