Десет европейски държави въведоха ограничения за пристигащи от Испания

0

Десет европейски държави от Шенгенското пространство въведоха ограничения или карантина за пристигащите от Испания граждани, а други пет изискват PCR тестове и здравни сертификати.

Испанското външно министерство публикува на сайта си пълния им списък в опит да предотврати хаоса при международните пътувания.
Испания е сред най-пострадалите от коронавируса европейски държави. Сериозно пострада туризмът.

Свободното движение на хора формално бе възстановено през юни преди началото на туристическия сезон, но на практика много от държавите забавиха част от ограниченията си. Това доведе до срив на туристическия сектор в Испания и загуби в размер на девет милиарда и 500 милиона евро само за месец юли. Тази цифра надвишава парите, предвидени от правителството за министерството на здравеопазването и образованието.

В Испания туризмът представлява 12,7%  от БВП и почти 13 процента от заетостта.

През юли туристите са били 2,5 млн., което е 75 % спад в сравнение със същия период на миналата година. Затова и туристическият сектор в Испания критикува ограничителните мерки за пътувания в Шенген.

Ситуацията е толкова критична, че Брюксел представи предложение за хармонизиране на критериите за определяне на епидемиологичния риск на дадена държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече