Десислава Атанасова: Отпадат тъмните стаички, Общественият съвет към ЦИК остава

0

Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират начинът на гласуване – с машина или на хартия. Остават предложенията на „Демократична България“ машината да изчислява сумарно данните, които да се записват на флашките, които да се предават в РИК, съответно в „Информационно обслужване“ и ЦИК. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва и от машина, и от хартия само зад параван. Ще създадем звено в ЦИК, което да обслужва единствено и само въпросите с машинното гласуване. Отново по предложение на „Демократична България“ ще направим достатъчно достъпен и публичен кода. Смятам че постигнахме един баланс, въпреки че предложението на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ да има временна комисия, която да обсъжда тези решения – това не е законосъобразно. Пет от партиите предлагаме това да бъде точка от утрешното Народно събрание, каза още тя. 

Разписките ще бъдат бюлетина от машинно гласуване. Те ще бъдат с QR код и ще бъдат от защитена хартия, по начин, който не може да се манипулира или разпечатва от някъде. Освен това ще бъдат с печат с СИК. Бюлетините ще се преброяват заедно с бюлетините от хартиено гласуване и ще влязат в един протокол. Сумираните данни, които ще се записват на техническото устройство ще придружават бюлетините, протокола в РИК и СИК, за да има контрол. Надграждаме контрола и доверието в изборния процес. Ако има оспорване, да има едновременно с това два носителя – данните от машинното гласуване и възможностите за съдебен контрол на всички открити хартиени бюлетини и тези от машинното и хартиеното гласуване, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Общественият съвет към ЦИК ще остане, увери Атанасова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече