Дете загина от студ в Полша

0

14-годишно момиче се обажда на баща си, докато отива на училище в Андрихов, за да каже, че е в беда. След разговора им обаче мъжът не успява да открие детето си в града с 20 000 жители, който се намира близо до Краков, Полша. То умира в студа – на оживения паркинг на голям магазин, разказват полски медии, цитирани от БТВ.

Случаят предизвиква дълбока тъга в Полша, а също и критики към полицията и хората, които небрежно подминавали умиращото дете.

Както всяка сутрин, миналия вторник момичето отивало към гимназията си. Но така и не стигнала до нея. Около 8:15 часа (9:15 българско) Наталия звъннала на бащата, казала му, че не се чувства добре, изпитва замаяност и не знае къде се намира. След този разговор тя повече не вдига телефона.

Бащата на ученичката веднага започнал отчаяно да я търси. Негови приятели също се включили в издирването. Неуспешно. Около 10:00 часа  мъжът отишъл в полицейското управление и помолил органите на реда за съдействие.

Те обаче не предприели незабавни действия. Близък на семейството сподели, че полицаите първо накарали бащата да чака, а след това го разпитали, вместо бързо да проследят мобилния телефон на момичето заради студа. В крайна сметка полицията започнала издирване. В социалните мрежи обаче се появиха критики, че служителите ѝ не били особено ангажирани.

Наталия е открита около 13:30 часа – неподвижно лежала в снега до рекламна табела на паркинга на супермаркет при минус 3 градуса по Целзий. Предполага се, че след като се е облегнала на железата, е изпаднала в безсъзнание.

Никой от служителите на супермаркета или клиентите му не забелязали момичето в снега. Покрай него минавали десетки минувачи. Дори след като ученичката лежала вече в безсъзнание на земята в студа, никой не отишъл да провери какво се случва с нея.

Когато Наталия е открита около пет часа след обаждането си, е установено, че дълго преди това тя страдала от тежка хипотермия (измръзване). След като е открита в рамките на издирвателната акция и след оказване на първа помощ на място, тя е откарана в болница.

Местните медии съобщиха, че телесната температура на ученичката била паднала само до 22 градуса. Тя издъхна в сряда в клиника в Краков.

„Всички сме шокирани“, коментира кметът на Андрихов Томаш Зак.

„Наталия бе щастливо момиче и никога не боледувала“, коментираха близките ѝ .

Социалните мрежи се изпълниха с коментари за случилото се. Полските граждани изразяват съболезнованията си към семейството на Наталия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече