Детската смъртност в България намалява, но все още е над средните нива в ЕС

0

Коефициентът на детската смъртност в страната ни през миналата година е бил 5.6 на хиляда живородени деца. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Той посочи, че тази стойност през 2000 г. е била 13.3 на хиляда и 5.8 на хиляда – през 2018 г. Въпреки че детската смъртност в България все още е по-висока, отколкото в ЕС, където средната стойност е 3.5 на 1000 за 2019 г., следва да се отбележи, че тенденцията към намаление до европейско ниво се характеризира с твърде бавни темпове, добави той, цитиран от БТА.

Положителна тенденция се наблюдава и по отношение на показателя за мъртвораждаемостта, който през 2019 г. намалява спрямо предходната година и стига 6.1 на 1000 живородени, при средна стойност 4.7 за ЕС. През 2019 г. няма починали родилки, посочи още министър Ангелов.

Министерството на здравеопазването и в бъдеще ще работи активно за осигуряване на устойчивост на постигнатите резултати и подобряване на здравните показатели на децата, увери министър Ангелов народните представители.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече