Димитър Радев: България е готова да въведе еврото от 1 януари 2025 година

0

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев заяви, че България е готова да въведе еврото от 1 януари 2025 година:

„Краткият отговор е – да, но тук има нужда от обяснение. Банковият сектор, валутната стабилност са най-трудната част от критериите при присъединяването на една страна към еврозоната. За България тези критерии бяха изпълнени през 2020 година“.

Радев настоя да бъдат по-активно разяснявани ползите от еврото, тъй като, по думите му, „България е на финалната права и няма път назад“.

Управителят на БНБ обаче се обяви срещу идеята на финансовия министър Асен Василев за паралелно разплащане в лева и евро преди официалното въвеждане на единната европейска валута:

„След еврото – да, но за много кратък период от време. Това, което е предвидено, е едни месец, ако въведем еврото на 1 януари 2025 година, това ще се допуска само в рамките на месец януари и до там“, каза той пред парламентарната комисия по европейските въпроси.

Димитър Радев е номиниран от ГЕРБ-СДС за нов мандат и се очаква да остане на поста, тъй като получи подкрепа и от ПП-ДБ и ДПС. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече