Днес изтича срокът за частичния мораториум върху банковите кредити

0

Днес изтича срокът, в който се обработват документи по частичния мораториум върху банковите кредити. Според условията максималното отсрочване на плащанията изцяло или частично по даден заем може да е не повече от 9 месеца. Това означава, че ако нечие заявление е одобрено днес и е за пълния срок, то ще е валидно до края на годината.

Очаква се по-късно през деня в рамките на ежемесечното съобщение за състоянието на банковата система БНБ да оповести точни данни за разсрочените заеми към края на февруари по този ред. Към момента са ясни данните към 31 януари, според които са разсрочени задължения за над 8,2 милиарда лева. 1,8 милиарда лева е сумата, която е разсрочена от домакинствата.

Частичният мораториум първоначално изтече през септември, но след това бе подновен през декември до края на март тази година, след като бе направена препоръка на европейско ниво от Европейския банков орган.

Миналата година разсрочихме кредита си за шест месеца, след това поискахме още едно разсрочване, но ни отказаха, като казаха, че нямат официално становище от БНБ, че може да се разсрочи отново, искахме да има някакво разбиране, не че няма да си внесем вноските, но поне да е нещо изгодно и за двете страни“. Това сподели в предаването „Хоризонт до обед“ Маргарита Петрова, която прибягва до предоговаряне, след като съпругът ѝ изгубил работата си в сферата на туризма. Семейството разчита предимно на себе си и затова очакват банките да не са толкова агресивни. 

„Когато попаднем в такава клопка не бива да се крием и да се срамуваме, а да потърсим диалог с кредиторите“, поясни в „Хоризонт до обед“ Васил Караиванов, преподавател по икономика и финанси от Софийския университет. И допълни, че при потребителските кредити, когато няма ипотека, е добре да се отиде към разсрочване на кредита и да се отиде по-рано в банката, за да се договори преструктуриране. 

„Бързите кредити трябва да се връщат по най-бързия начин. Най-лошото, което може да направи човек, е да плаща текущите си кредити с бърз кредит – така се трупа лихва върху лихва. Тези хора трябва по-рано да отидат при финансиращата институция“.

Над 13 хиляди са одобрените искания за отсрочка от предприятия, като общата стойност е за над 6,4 млрд. лева. Сред потърпевшите е Калин Иванов, който е собственик на заведения: 

„На 1 април отпада частичният  мораториума и ние няма как спечелим пари за тези 20 дни, за да подновим дори по една вноска след първи април. Не знаем и дали ще има нов мораториум върху задълженията по банкови кредити“. Макар и да е получил помощ от държавата, единственият изход според него е отваряне на заведенията при спазване на всички мерки и намален капацитет.

Според данните на БНБ се наблюдава ръст от над 5700 одобрени общо отсрочки и за домакинствата, и за бизнеса спрямо декември миналата година

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече