Днес светът отбелязва „Часът на Земята“

0

Знакови сгради по цялото земно кълбо ще изключат светлините си, за да отбележат днес „Часът на Земята“. Инициативата, свързана с глобалните промени в климата на планетата, насърчава отделните държави да изключват осветлението за един час, за да насочат светлината към въпроса за промените в климата. Тази пролет събитието се провежда за 14-а поредна година.

Първи в света гасят светлините си сгради в Нова Зеландия. Кулата Скай тауър в Окланд и сградата на парламента в Уелингтън потънаха в тъмнина в 8:30 ч. тази сутрин, съобщиха от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа) в страната.

Светлините в общо над 7000 града от 180 държави ще бъдат изгасени в знак на солидарност с природата.

По традиция в последната събота на март в 20:30 часа милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.

Калина Бояджиева от Световния фонд за дивата природа:

„Мотото е „Бъди закрилник на природата и дай своя глас за нея“. В световен мащаб сме загубили близо 68 процента от популацията на гръбначните животни само за 50 години.“

Фокусът на кампанията у нас е опазването на кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години, казват от WWF.

„Всъщност ние сме единствената държава  в Европа, в която  популацията на мечки намалява, а не е стабилна“, каза Калина Бояджиева.

С изключването на светлините в 20:30 ч на Фейсбук страницата на WWF-България ще започне празничен концерт. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече