Докато България е първа в ЕС по тютюнопушене, Нова Зеландия забранява цигарите

0

Нова Зеландия става първата държава в света, която смята изцяло да освободи следващите поколения от тютюнопушенето. С нов закон властите в страната въвеждат увеличаваща се минимална възраст за тютюнопушене, чиято крайна цел е децата до 14-годишна възраст никога да не получат право законно да си купуват цигари.

Наред с увеличението на минималната възраст се въвеждат допълнителни ограничения, които трябва да направят тютюнопушенето по-трудно достъпно и по-скъпо.

Допустимото количество никотин в тютюневите изделия ще бъде драстично намалено и те ще се продават в специални магазини, а не както досега – в супермаркети и пр. Увеличават се и субсидиите за здравни кампании.

Магазините, в които ще могат да се продават цигари, ще бъдат намалени на една десета от сегашния им брой – от 6000 на само 600 в цялата страна. Така Нова Зеландия смята до 2025 г. да стане държава без тютюнев дим.

„Години наред позволявахме на тютюневите компании да печелят, правейки смъртоносния си продукт все по-пристрастяващ. Това е отвратително и крайно странно. Регулацията на един сандвич в момента е по-строга отколкото на една цигара“, коментираха от здравното министерство при обявяването на промените.

България е на първо място по тютюнопушене в ЕС и на първо място по смъртни случаи вследствие на тютюнопушене. За съжаление, бъдещите поколения не просто не са защитени от този смъртоносен навик, а нашите подрастващи също не отстъпват първото място по тютюнопушене в Европа.

От години мерки и кампании по този въпрос няма – много заведения нарушават забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, а с т.нар. зимни градини то е на практика легално почти навсякъде. За ограничение на никотина и пристрастяващите добавки в цигарите изобщо не се отваря дума. Смята се, че пазарът на цигари у нас възлиза на около 3,5 млрд. лв. за 2021 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече