Домашната ракия поскъпна

0

Кошмарно поскъпване бележи тази години производството на ракия, показа проверка на „България Днес“.

Галопиращите цени на дърва, газ и захар удариха една от любимите напитки на българина и консумацията й се превръща във все по-луксозно удоволствие.

Тази година в страната ни има богата продукцията на грозде и сливи, което се дължи на благоприятните атмосферни условия през летните месеци. Проблемът идва от допълнителните консумативи, които са нужни за варенето на ракията.

Преди година пакет захар се продаваше за 1,40-1,50 лева, докато в момента цената му е сочила с левче нагоре. В някои големи супермаркети може да намерена захар за 2,09 лева, но почти всички магазини имат ограничения в продажбите. Някои позволяват до 3 пакета, в други горната граница е 10 пакета. Но и в двата случая количеството е крайно недостатъчно, ако имате богата реколта от плодове. Ракиджии изчисляват, че тази година за захар дават двойно повече пари спрямо предишното варене.

Друг сериозен проблем са дървата – не само тяхното поскъпване, но и липсата им. Кубикът отдавна премина критичната граница от 100 лева, като заради липсата на достатъчно суровина на места се продава и за около 200 лева. Това е причината все повече домашни производители да варят ракия на газ. По този начин им излиза не само по-евтино, но и приготвянето е по-лесно, тъй като няма нужда от поддържане на огън, както е при дървата.

Въпреки че е по-икономичен вариант, варенето на ракия на газ също е поскъпнало през последните месеци. Ако преди време зареждането на една бутилка струваше около 30 лева, то сега трябва да се бръкнете поне за петдесетачка.

Всички тези икономически фактори са причината от новия сезон на ракия, който обхваща предимно зимните месеци, продукцията да се продава по-скъпо. Засега производители се въздържат от двойно увеличение, но ръстът в цената ще е поне 50 процента, анализират експерти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече