Доц. Атанас Мангъров отсече: Новият COVID не е опасен!

0

Не трябва да се паникьосваме, няма да има пандемия 

„Новият COVID не е опасен и не ни очаква нова пандемия, защото вирусът мина през цял свят и хората вече имат имунитет към него.“

Това коментира пред „България Днес“ доц. Атанас Мангъров по повод повишената заболеваемост от COVID в страната. В момента болните наброяват почти 6000 души.

„Не трябва да се паникьосваме. Сега се въртят различните щамове на коронавируса, каквито е имало, откакто свят светува. Тепърва предстои заболеваемостта да се увеличава, което е напълно нормално в есенно-зимния период“, заяви Мангъров.

По негови думи новите варианти на вируса са заразни, но не предизвикват смъртност. Протичат като обичайните остри вирусни инфекции – температура, отпадналост, неразположение, което минава за около седмица или максимум 10 дни

„Коронавирусите са отговорни за около 20% от общите вирусни инфекции и появата на нов вариант не е нещо обезпокоително. COVID-19 изчезна, а новите щамове на заразата по нищо не се различават от обичайната настинка, която всеки от нас кара по 2-3 пъти в годината“, разказа пред вестника известният експерт.

Най-красивите гледки на България

По думи на Мангъров симптомите на COVID са обичайни – настинка, болки в мускулите, стомашни разстройства, температура и болки в гърлото. Единственият начин е да различим настинка от COVID е чрез тест, но който не разграничава различните щамове на вируса.

„Преди не сме се тествали и изследвали, защото досега не е имало толкова сериозно заболяване, което да наложи вирусите да бъдат изпитвани. Покрай COVID се появи нов вирус, по неизвестен начин, и се създадоха тестове. Те са направени по такъв начин, че да идентифицират всякакъв коронавирус, без значение дали е COVID-19 или друг щам. Ако тестът даде негативен резултат в първите 24 часа откакто човек се почувства болен, е хубаво да го повтори и на 48-ия час“, посъветва Мангъров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече