Доц. Кунчев: Забелязва се плато при първите области, в които се повиши заболеваемостта

0

Забелязва се плато при първите области, които вдигнаха значително заболеваемостта – като Бургас, Търговище и Велико Търново. Това съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той изтъкна като положителен факта, че там няма продължаващо нарастване на случаите, но е твърде рано да се правят заключения дали по тези места е достигната максималната точка и ще започне спад на случаите. 

По думите му е важно  дали първите ще продължат да растат или ще има обратен ход, защото оттам можем да правим изводи за продължителността на вълната.  

Епидемиологът напомни, че крайната, тъмночервена фаза, която изисква едва ли не тотален локдаун, е при над 500 на 100 хиляди. Доц. Кунчев  добави, че средно за страната на 14-дневна база заболеваемостта е все още значително по-ниска. „Няма изненада – знаем какво се случва, какви са основните рискове и проблеми, но това няма да направи по-лесен сблъсъка с четвъртата вълна“, отбеляза Кунчев.

От думите му стана ясно, че както при първите вълни няма проблем със сгради, легла и техника.

 „Основният проблем е осигуряването на медицински персонал, а това е ключовото“, заяви той. Затова според него от тази гледна точка е много важно хората да бъдат достатъчно мотивирани, за да можем да преживеем и това напрежение.

„Скептицизмът на обществото е необясним. Мен лично направо започва да ме плаши“, коментира още главният държавен здравен инспектор. Според него нито факти, нито цифри, нито наука вършат някаква работа.

 „Имаме две мощни оръжия – едното е дефинитивно: ваксинацията, другото са мерките, но хората са уморени и масово не спазват дори елементарни указания“ обясни Ангел Кунчев. Епидемиологът призна, че очевидно има много политика във вземането на решенията, особено в бурната политическа ситуация у нас, в която всяко събитие, особено пандемията, се натоварва с популизъм. Според доц. Кунчев всичко се политизира и се създава „нетърпима ситуация“. По думите му хората трябва да проявят  търпение и поне около месец да отложят всичко възможно, за да не създаваме допълнителни предпоставки за разпространение на вируса. Голяма част от икономическите компенсации, които държавата започва да изплаща, влизат в сила, когато мерките са национални, припомни той.

По отношение на предстоящия старт на учебната година доц. Кунчев заяви, че има няколкото варианта на МОН за протичане на учебната година  и „в зависимост от ситуацията ще дадат максимална сигурност на всички, посещаващи училище“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече