Доц. Стефан Дечев алармира за дипломирани студенти след фалшиви изпити в ЮЗУ

0

Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира по повод публикации в медиите относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“

В изнесената информация преподаватели във висшето училище твърдят, че са нанасяни оценки на студенти без положени изпити, фалшифицирани са подписи и са издавани на дипломи без полагане на изпити. 

Във връзка с изнесените в публичното пространство данни, прокуратурата започва проверка в Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград. „Забелязах един подпис на дисциплина, която водя само аз и нито един друг колега не би могъл да изпитва студенти вместо мен. Видях, че има нанесена оценка и след нея има положен подпис, който не е моят оригинален подпис. Проверих дали има протокол от проведен изпит, нямаше такъв. Имам и мои статистики и списъци, които водя, там също нямаше проведен изпит на въпросния студент и нямаше такава оценка, никога не се е провеждал такъв изпит. Въпреки всичко оценката беше нанесена в Главната книга на специалността„.

Това каза пред БНР историкът доц. Стефан Дечев, доскорошен преподавател в Правно-историческия факултет на ЮЗУ, сигнализирал за нарушението.

Доц. Дечев подчерта, че при преглед на главните книги в период от около 6 месеца е установил „8 случая на съмнителни изпити и поставени оценки с фалшифицирани подписи, като много от тези случаи, а може би и всички – вече бяха получили дипломи за завършено висше образование„.

Това е ставало между 2019 и 2023 г., като дипломите са получени през 2021, 2022 и 2023 г.    

„Будни граждани ми сигнализираха, че сред осемте имена, които са посочени в моя сигнал до МОН, има деца на известни фамилии на бизнесмени от газовия бранш или от винарската промишленост. С което изказваха своя скептицизъм по отношение на това доколко бихме могли да очакваме един реален резултат от проверката на МОН и проверката на самосезиралата се прокуратура“, разказа още преподавателят.

Според доц. Дечев академичната автономия води до „един академичен феодализъм“:

ЮЗУ е просто едно феодално владение на фамилията на стария ректор Юруков и на новия ректор Марин. Това е същността на нещото, което се случва там“.

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Стефан Дечев в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече