До края на 2024 България ще може да внася суров руски петрол

0

България ще може да изнася преработени от руски петрол продукти за Украйна и други „трети“ държави „при определени условия“. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Законовите промени са свързани с наложените санкции върху руския петрол заради военната агресия на Москва в Украйна. Миналата година България получи право на изключение – да внася руски суров петрол до края на 2024 година.

До края на 2024 година България може да внася руски суров петрол и преработени продукти, обясни заместник–министърът на финансите Людмила Петкова.

Промените трябва да влязат в сила от 5 февруари. Според тях – ако петролът е с произход друга страна – например Казахстан, но транзитно е преминал през територията на Русия, няма проблем да бъде внесен в България. И още – от „Продължаваме промяната“ настояват „Лукойл“ да бъде задължен да изготви план за преминаване към работа с неруски петрол до края на дерогацията.

Това каза Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“. Бюджетната комисия отхвърли текстовете, но окончателното решение ще бъде взето утре в пленарната зала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече