ДПС подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор

0

Фигурата на главния прокурор да отпадне при промените на Конституцията. Около тази теза се обединиха депутати от ПП-ДБ и ДПС. В провелата се днес среща участваха новият правосъден министър Атанас Славов и народния представител Делян Пеевски. Следващата седмица разговорите продължават и с останалите парламентарни групи.

Предложението за отпадане на институцията главен прокурор идва от ПП-ДБ. ДПС изразиха готовност да го подкрепят. Депутатът Делян Пеевски, автор на конституционния проект на движението, коментира след срещата с настоящия правосъден министър Атанас Славов и бившия Надежда Йорданова.

„За конституционната реформа. Запознали са се –  вчера нали качихме на сайта – с нашите предложения. Те са доста остарели вече, защото бяха преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол върху главния прокурор. Също така обсъждахме с господин Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло – да я няма в новата Конституция. Това бяха, базово, обсъжданията. Нека да не говорим повече, нека видим и техните предложения и ще обявим нататък, когато почне да работи комисията. Това предложение дойде от тях – от ПП-ДБ-за премахване на фигурата. Ние ще мислим върху това, но по-скоро ще бъдем съгласни“.

Пеевски заяви, че още не е видял предложението на ПП-ДБ за конституционни промени:

„Всички имат проекти, ще седнем и ще работим по всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия или тази Конституция. Това е Конституцията на България и трябва да я направим заедно. Не сме видели никакъв проект (от ПП-ДБ) за момента. Очакваме го. Когато го получим, ще го коментираме. Нека всички си дадат проектите. Това може да стане само с пълно съгласие от всички партии, които ще подкрепят бъдещата конституция. Надявам се да са повече“.

Надежда Йорданова призна, че се обсъждат и други за възможности за ограничаване на правомощията на обвинител номер едно.

Министърът от своя страна заяви:

Атанас Славов

Атанас Славов

“Разговарям с всички политически партии, основно за необходимостта от конституционни промени. В този процес трябва да участват всички. Без участието на всички няма как да се случи процесът. Очевидно и процедурата, на която вчера всички станахме свидетели – във ВСС се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в Съвета, да е ясно разписан на конституционно ниво и на законодателно ниво. Това са теми на нашия разговор”. 

“Аз няма да коментирам господин Пеевски. Ше коментирам това, че нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, а вярвам – и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа. Моята работа в Министерство на правосъдието, непосредствената, е да приключи процедурата, която е започната във връзка с искането за отстраняването на господин Гешев. Вчера видяхте, в рамките на 14 часа, при спазване на всички процесуални изисквания, при уважаване правото на защита, при допускане на почти всички доказателствени искания, разпит на свидетели, че бяха дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник да отстояват своята теза. Моята цел е да гарантирам едно неутрално, безпристрастно обективно производство, в което истината да възтържествува“, допълни Славов.

На въпрос защо се провеждат срещи само с ПГ на ДПС в търсене на подкрепа за конституционно мнозинство, Славов отговори:

„Не е само с ДПС. За съжаление опитите за разговор по темата с БСП, след като г-н Крум Зарков и г-н Божанков вече не са в БСП, удрят на камък. И Зарков , и Божанков бяха лидерите на идеята за конституционна и съдебна реформа. Откакто те не са активни, е много труден този разговор“.

Министърът коментира и съобщението, че главният прокурор Иван Гешев ще отложи своето телевизионно обръщение:

„Не знам какво обръщение ще прави главният прокурор, нито кога ще го направи. Доколкото знам, това е негово право по силата на Закона за радиото и телевизията. Аз винаги съм и тук в парламента, че в нашата политическа среда главният прокуор би бил един успешен политик например“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече