Дядо Николай призова 11 май да стане национален празник

0

Денят на Светите братя Кирил и Методий, 11 май,  да стане национален празник на България поиска днес в словото си пловдивският митрополит Николай. Той заяви това пред вярващите в храм „Свети Свети Кирил и Методий“ – Пловдив, където бе отбелязан храмовия празник.  

Митрополитът смята, че това е датата, която обединява българите,  а не 3 март.  

Дядо Николай каза:  Денят на Светите братя равноапостолните Кирил и Методий, е денят, който сам Бог е отредил да е национален празник на България.  Тази истина е толкова ярка, че е заслепяваща. Предполагам, че сега отново ще започнат хулите и обидите срещу мен и знам откъде ще дойдат. От хора, които мразят Христовата църква, и от хора, които искат България да е вечно на колене. Аз съм българин, епископ и митрополит на Светата Православна Църква, и като такъв изповядвам това, което мисля и в което безусловно вярвам“. 

Митрополит Николай припомни, че първото честване на празника на Светите братя е станало тук, в Пловдив, през 1851 г., в епархийското училище. „Само девет години по-късно пак тук започва движението за самостойна българска църква, след още десет години тя е факт, а след още осем и българската държава. Поставете в началото Бог, поставете  Св. Кирил и Методий и ще видите как българската история тръгва във възходяща линия.  Спомняте ли си, че преди два месеца, на 3-ти март, в словото си ви казах, че ще поговорим пак на 11-ти май. Казах, че 3-ти март е ден, на който ние българите трябва смирено да мълчим, а 11-ти май е денят, на който имаме право да говорим. Тогава мнозина не ме разбраха, както обикновено се случва, затова сега ще го кажа съвсем ясно“. 

„Във всеки православен храм в България на всяка Света Литургия се поменава името на император Александър II, Царя Освободител и „всех павших на поле брани. Така служа и аз“, посочи дядо Николай. Той добави, че Българската Православна Църква пази и тачи паметта на освободителите на нашето отечество. „С това моралният дълг на нашия народ към руските освободители е платен и надплатен. Факт е, че всяка година на трети март избухват дискусии и спорове дали този ден заслужава или не заслужава да бъде национален празник, които тази година приеха съвсем драматичен характер. Факт е, че 3-ти март разделя обществото. Този празник не ни носи мир“.

Митрополит Николай подчерта, че ако е за почитане на паметта на руските освободители и за отдаване на признание, православната църква прави това на всяка Литургия. „Всичко свръх това превръща признателността в раболепие. Принуждаването към раболепие поражда гняв. Затова на всеки 3-ти март част от обществото ни е гневна“, каза в заключение пловдивският владика. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече