Д-р Мими Виткова: Има политически страх от въвеждане на локдаун

0

Една от причините за високата смъртност у нас от COVID са като цяло проблемите, които имаме в здравната ни система. Това сподели в интервю по Nova News бившият министър на здравеопазването Мими Виткова.

„Трябва да се спазват мерките, а у нас няма никакъв контрол. Кампанията за ваксинация бе наситена с прекалено голям негативизъм и в същото време пациентът сам отива да се тества, когато не е добре, т.е. ние нямаме проактивно издирване на заразените. Освен това комуникацията на пациента със здравната система е най-вече по телефона. Направихме COVID зони с много голямо закъснение, които дори не работят адекватно“, коментира още тя.

По думите ѝ причината да не се въвежда локдаун в страната е, защото има „политически страх“, заради който сме се забавили и с въвеждането на зелените сертификати.

Относно ваксините тя подчерта, че те нямат 100% покритие, но все пак имунизираните постъпват по-рядко в болница. Смятам, че ваксините срещу коронавирус ще трябва да претърпят някои редакции заради новите варианти на вируса, уточни Виткова.

По темата с връщането на малките деца в клас бившият здравен министър призна, че не разбира от какво се страхуват родителите при тестването на децата им.

„Тези тестове, които сме поръчали, са напълно безобидни. Защо е тази прекалена игра на демокрация за допитване до родителите?! Нямам обяснение откъде е този страх у родителите“, коментира тя.

Тя отбеляза в заключение, че ако COVID-пандемията бъде овладяна в световен план, това би било „голямо постижение“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече