Д-р Радосвета Филипова: Стандартът за ваксините ще бъде спазен

0

„Хората ще започнат да се успокояват постепенно с увеличаване на достоверната информация за ваксинирането. Информацията за желаещите да се ваксинират се събира от регионалните здравни инспекции. В шестте района по плана една от РЗИ-тата е обявена за основна и събира информацията за целия район“. Това каза пред БНР д-р Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб.

Тя поясни, че постепенно се събира информация за отделните групи, които ще бъдат ваксинирани.

„Има притеснения за това как ще бъдат обхванати лицата с придружаващи заболявания и възрастните хора, които ще бъдат ваксинирани от общопрактикуващите лекари, защото много са разпръснати, други нямат лични лекари. Но се работи по система, за да бъдат обхванати всички желаещи. Освен това всяка област има своите особености и с тях ще бъде съобразена общата организация“.

В предаването „Хоризонт за вас“ д-р Филипова подчерта убедеността си, че стандартът за ваксините ще бъде спазен:

„Част от ваксините са много иновативни. Но всички ваксини, които се спрягат към момента, са върху основата на нещо, създадено преди години, и тази разработка е престояла и когато се е наложило, се е стигнало до създаването на новите ваксини. Някои са стандартни, други са на основата на РНК технологията… Новите ваксини трябва да минат дълъг път във фазата на постмаркетингов мониторинг. Риск винаги има“.

По думите ѝ е невъзможно отговорността за страничните ефекти да бъде прехвърлена на ползвателите, защото производителят е този, който носи отговорност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече