Евроагенцията по лекарствата започва преглед на „Спутник V“

0

Комисията по хуманна медицина към Европейската агенция по лекарствата започна цялостен преглед на руската ваксина „Спутник V“.  Това е стъпка преди производителят да подаде искане за достъп до пазара. Молбата е подадена от германската компания „R-Pharm Germany“.

В момента Европейската комисия не води преговори с производителя на ваксината „Спутник“ за нейното включване в портфолиото с другите ваксини, които имат одобрение за европейския пазар – това заяви говорителят на Комисията Ерик Мамер по повод решението на Европейската комисия по лекарствата да започне цялостна оценка на нейните качества. Той добави, че дори ваксината да получи разрешение за пазара, Комисията не е задължена да я включи в пакета с останалите.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира по-рано, че не е ясно колко ще продължи процесът на оценката.

„Важното е, че официално стартира тази процедура и ако се стигне до подаване на заявление за разрешаване на употреба и Комитетът по лекарствени продукти в хуманната употреба издаде положително становище, то Европейската комисия ще може да издаде разрешение за употреба“, каза той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече