Евродепутатите признаха правата на еднополовите семейства и децата им

0

Евродепутатите приеха текст, който гарантира признаването на родителските права, предоставени от друга държава-членка, предаде АФП.

По този начин ще се защитават правата на децата в еднополовите семейства.

Текстът, който предвижда създаването на „европейско удостоверение за родство“, признато в целия ЕС, беше приет с 366 гласа „за“, 145 гласа „против“ и 23 гласа „въздържал се“.

Окончателното му приемане обаче ще зависи от единодушното съгласие на 27-те държави членки, което е малко вероятно предвид враждебността на някои държави, включително Полша и Унгария.

Текстът, предложен от Европейската комисия, следва решението на Съда на ЕС от декември 2021 г., според което България е нарушила основните права на дъщерята без гражданство на двойка лесбийки, живееща в чужбина, като е отказала да ѝ издаде лична карта.

Целта е да се премахнат правните пречки, които могат да възникнат например за еднополово семейство, което се премества от държава членка, в която родителските му права са признати, в друга, в която те не са признати, пише tribune.bg.

Идеята е да използват това „европейско удостоверение за родство“, за да отстояват правата си на попечителство, издръжка или наследство, без да се налага да участват в административни или съдебни процедури, които могат да бъдат дълги и скъпи.

Два милиона деца вероятно ще се сблъскат със ситуация, в която родителите им не са признати като такива в друга държава от ЕС.

„Това се отразява на тяхното ежедневие и бъдеще“, подчерта докладчикът по текста, португалският евродепутат Мария-Мануел Лейтао-Маркес (С&Д) по време на дебат в Европейския парламент.

По време на същия дебат някои евродепутати като Жил Лебретон (ID) отправиха обвинения в „намеса“, твърдейки, че текстът ще „наложи признаването на сурогатното майчинство в цяла Европа“.

Предложените правила обаче нямат за цел да променят националните политики в областта на семейното право, които са отговорност на всяка държава-членка.

„Понастоящем някои родители се страхуват да пътуват или да се установят в друга държава – членка на ЕС, заедно с децата си, поради опасения, че преминаването на национална граница може да доведе до загуба на правната връзка родител-дете с детето им. Тази ситуация е неприемлива“, изрази съжаление Саския Брикмон, която отговаря за този въпрос в групата на Зелените/ЕСА.

Приветствайки позицията, приета от Европейския парламент, белгийският евродепутат призова Съвета (представляващ 27-те държави членки) да „последва становището на Парламента, за да се сложи край на несигурността и да се гарантира, че семействата на ЛГБТ+ се ползват със същите права като останалите семейства“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече