Европейските лидери сближиха позициите си за имунизационните паспорти

0

Европейските лидери са постигнали по-голямо сближаване на позициите си за имунизационните паспорти. Те проведоха снощи видеоконференция. Лидерите са се съгласили да продължат работата си по постигане на общ подход по въпроса. 

Същевременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предупреди, че има още работа по дигитализацията и сътрудничеството със Световната здравна организация по въпроса, както и че следващите седмици ще останат трудни за ваксинирането. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че остават два основни въпроса – за какво ще се използват паспортите и дали ваксинираният може да пренася вирусите. Тя предупреди, че реализацията на идеята няма да стане веднага:

„Това отнема време, най-малко три месеца. Важно е да се каже, за да не са очакванията твърде високи. Страните членки трябва да действат бързо, ако искаме такъв зелен паспорт да бъде наличен до лятото. Освен принципите и технологията, те трябва да осигурят бързото и цялостното му разгръщане в здравните си и граничните си системи“. 

Лидерите смятат, че ограниченията за маловажните пътувания трябва да останат на този етап, но приветстват приемането на препоръките на Съвета, според които те могат да се въвеждат на принципите на пропорционалността и без дискриминация, като се взема предвид ситуацията в трансграничните региони. Ръководителите допълват, че трябва да бъде гарантиран безпрепятствения поток на стоки и услуги в рамките на Общия пазар, в т.ч. и като се използват зелените коридори.

Днес е втори, последен ден от заседанието на лидерите на страните от Европейския съюз във видеоконферентен формат. Дневният ред е посветен изцяло на въпроси от областта на сигурността и отбраната.

Предвижда се в част от заседанието на Европейския съвет да участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече