Европейският здравен пропуск влиза в сила

0

Европейският здравен пропуск, който влиза в сила от днес, ще бъде необходим при пътуване с 33 европейски страни, предаде Франс прес.

За да можете да пътувате в тези страни, е необходимо да имате поставена ваксина срещу ковид, да сте преболедували от ковид или да имате отрицателен тест за ковид.

Здравният пропуск ще бъде достъпен в хартиен и в цифров вариант и ще бъде под формата на Кю Ар код, който ще може да бъде проверяван от служителите на транспортните компании (независимо дали става дума за самолет, влак или кораб) и от полицията.

Сертификатът съдържа данни за самоличност (име, дата на раждане) и данни във връзка с ваксинацията (вид ваксина, брой на поставените дози, дата на ваксинацията) или за теста (дата и вид на теста и дали резултатът е отрицателен или положителен).

Европейският пропуск ще е един и същи в 27-те страни от Европейския съюз и в още шест други страни (Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария). В някои страни обаче ще важат някои допълнителни правила за желаещите да влязат на територията на съответната страна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече