Еврото вдига пенсиите, сваля данъците

0

Пенсиите и заплатите ще бъдат закръглени в полза на хората, тоест нагоре до най-близкия евроцент при въвеждане на еврото. Данъците също трябва да са в полза на хората и те ще бъдат закръгляни надолу. Това е записано в концепция на закон за въвеждане на еврото в България, която е изготвена от Министерството на финансите, съобщава „Труд“.

Работната дата за влизането ни в еврозоната е от 1 януари 2024 г. Но през следващата година трябва да бъде направена оценка дали изпълняваме критериите за въвеждане на единната европейска валута. Освен това има доста техническа работа по самото въвеждане на еврото, част от която е приемането на подготвяния от Министерството на финансите закон.

При въвеждане на еврото преобразуването на цените и другите стойности от лева в евро ще се извършва чрез използване на всичките пет числа след десетичната запетая във фиксирания курс на лева – 1,95583 лв. за едно евро. Едва след това полученото число ще се закръглява според математическите правила до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая.

Ако третият знак след запетаята е по-малък от 5, вторият знак няма да се променя, а ако е по-голям или равен на пет, вторият знак след запетаята ще се закръглява нагоре. Тоест, ако сега една цена е 20 лв., след превалутирането би трябвало да бъде 10,22584 евро и след закръгляването ще бъде 10,23 евро. Но ако стоката сега струва 19,99 лв., след въвеждане на еврото трябва да е 10,22 евро.

Това правило няма да важи за пенсии, заплати и социални помощи. Те винаги ще трябва бъдат закръглявани нагоре до най-близкия евроцент, тоест в полза на хората. Например сега минималната пенсия е 467 лв. При точно превалутиране би трябвало да стане 238,77331 евро. В този случай няма да се използва математическото правило за закръгляване, а пенсията ще стане 238,78 евро.

Докато получаваните от хората суми ще се закръгляват нагоре, всички данъци и такси, които плащат хората, че трябва да се закръгляват в тяхна полза, тоест надолу, пише в концепцията на Министерство на финансите.

Цените ще бъдат обявявани в левове и евро един месец след датата на вземане на решение от Съвета на ЕС за въвеждане на еврото в България и 12 месеца след въвеждане на еврото в страната ни. Целта е хората да свикнат с цените в евро и търговците да не използват еврото за вдигане на цените. В закона ще бъдат разписани и конкретни правила за обявяване на цените в двете валути в брошури, ценоразписи, фактури и касови бележки.

Един месец след въвеждане на еврото ще може да се плаща в левове и евро, но ресто в магазините ще връщат само в евро. Наред с това специално е посочено, че търговците няма да бъдат задължени да приемат от купувача повече от 50 броя монети в лева. Целта е да не се образуват големи опашки на касите в магазините. Но в рамките на един месец, през който ще се плаща с левове и евро, хората ще имат възможност да се освободят от всичките си стотинки.

Освен това БНБ ще обменя безплатно и в неограничено количество банкноти и монети от лева в евро без ограничение във времето, тоест ако човек намери левова банкнота в някой джоб две години след въвеждане на еврото, ще може да я обмени за евро в БНБ. Банките и “Български пощи” ще обменят банкноти и монети от лева в евро безплатно през първите шест месеца след въвеждане на еврото. През следващите шест месеца за същата услуга ще може да събират такса.

От деня на въвеждане на еврото, банкоматите ще пускат само банкноти евро.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече