Един от арестуваните във Великобритания българи е помагал на най-издирвания престъпник в Германия

0

Независимият център за разследвания Dossier Center изнася информация, че един от арестуваните във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия, е предоставил специален телефон за следене на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия.

Орлин Русев, смятан за „мозъка“ на шпионската група, е предоставил оборудване на Ян Марсалек, бивш мениджър в компанията за безконтактни плащания Wirecard, който през 2020 г. се оказва в центъра на схема, при която са откраднати около 2 милиарда евро, твърди Dossier Center.

Русев бил осигурил на Марсалек телефон със специална защита от следене, както и с възможност за използване на така наречения „комуникационен протокол SS7“. Това ще рече специален набор от протоколи за телефонна сигнализация, която се използва за провеждане на повече телефонни разговори по света и това позволява пращане на текстови съобщения до определени абонати и събиране на информация за тяхното местоположение и други лични данни.

Разследването на центъра показва, че Русев и Марсалек са поддържали връзка още от 2015 г.

Изнесена е още информация, че Русев е регистрирал две филми на Острова – NEGENTECH LTD  и MYTOTAT TV LTD, като и двете вече са закрити. Както посочва независимият център за разследване, с компаниите си и дейността си Орлин Русев е помагал не само на официални лица, но и на престъпници, какъвто е Ян Марсалек.

През 2020 г. Марсалек, който има връзки с руските спецслужби, успява да избяга в Русия и оттогава се смята ,че се укрива в Подмосковието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече