Един от тях ще е патриарх – Григорий, Гавриил или Даниил

0

Светият Синод избра тримата претенденти за патриарх. Това са Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински. Това се случи след рекордните 42 гласувания.

„Светият Синод на БПЦ в пълен състав, съгласно протокол номер 11, пристъпи, съгласно член 45 на БПЦ, съобразявайки с изискванията на член 40 от същия устав, с тайно гласоподаване за трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол.

След проверка на подадените бюлетини се установи, че с гласовете на 2/3, са избрани Врачански митрополит Григорий – с 11 гласа на първи тур, Видинският митрополит Даниил – с 9 гласа след 32 тур и Ловчански митрополит с 9 гласа на 42 тур“, заяви пред медиите говорителят на Светия Синод Старозагорски митрополит Киприан.

Според устава на Българската православна църква избраните трябва да отговарят на три условия – да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот.

9 митрополити отговарят на тези условия. Малко след кончината на патриарх Неофит митрополит Николай заяви, че не иска да бъде издиган за поста, а тази сутрин и 83-годишният митрополит Йосиф каза, че ще си направи отвод.

Така възможните кандидати бяха: Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил.

След смъртта на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит Светият синод избра за наместник-председател на БПЦ Врачанския митрополит Григорий. Той ръководи временно Софийската митрополия и трябва да организира избора на нов патриарх на 30 юни.

КОИ СА ТРИМАТА КАНДИДАТ-ПАТРИАРСИ?

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев. Той е роден е на 16. 07. 1950 г. в гр. София. От 1953 г. до 1966 г. семейството му живее в Чехословакия, където той завършва и основното си образование. След завръщането си в България и завършване на гимназия, през есента на 1969 г. е приет за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София, който завършва през 1973 г. По време на своето следване там той се запознава и контактува с блаженопочиналия Левкийски епископ Партений, който става и негов изповедник.

Едновременно с това от 1972 г. редовно посещава Клисурския манастир „Св. Петка“ край Банкя, където се привързва духовно към изтъкнатата руска подвижница на благочестието схиигумения монахиня Мария, която впоследствие става и негова духовна наставница. През 1973 г. се премества да живее постоянно в манастира, където изпълнява различни послушания в помощ на монахините.

Там на 27. 12. 1979 г. е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския епископ Партений – викарий на Софийския митрополит, който на „Възнесение Христово“, 1980 г. го ръкополага и в йеродяконски чин. На празника „Свети Дух“ същата година е ръкоположен за йеромонах и е назначен за игумен на манастира „Св. Петка“. През 1984 г. завършва задочно Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

От есента на същата година до 1986 г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия, където работи под научното ръководство на Волоколамския и Юриевски митрополит проф. Питирим. С благословението на Св. Синод на БПЦ на 24. 05. 1986 г. в Българското църковно подворие „Св. св. Кирил и Методий“ в Москва той е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. Завършва специализацията си през 1986 г. като защитава дисертация на тема: „Характерни черти на подвига на руските подвижници на благочестието през 19 в.“, за която получава научното звание – Доктор на Богословието.

От септември 1986 г. архимандрит Гавриил е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г. През този период е извършен ремонт на подворието, построени са нова сграда и параклис, реставрирани са всички храмови икони. Награждаван е два пъти с църковни отличия от приснопаметния Московски и на цяла Русия патриарх Пимен. По време на неговия престой в подворието е извършена и официалната визита на Българския патриарх Максим в Москва по повод 1000 -годишнината от покръстването на руския народ и 45-годишнината от откриването на Българското църковно подворие в Москва.

След завръщането си в България, от 1991 г. до м. октомври 1998 г. архим. Гавриил е протосингел на Софийска митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя. През време на служението си в София като архимандрит и епископ той се изявява като ревностен защитник на каузата на каноничната Българска православна църква – против разколническите действия на т. нар. „алтернативен синод“. На 19. 10. 1998 г. в Рилската св. обител е хиротонисан в епископски сан с титлата „Макариополски“ и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 21. 01. и 28. 01. 2001 г. е съответно избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит.


Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах.

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“. 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

В 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а през 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор с пълно единодушие Григорий е избран за Врачански митрополит.

След смъртта на патриарх Неофит на 13 март 2023 г. Светият синод избра Врачанския митрополит за свой наместник-председател. Решението бе взето с единодушие.


Видинският митрополит Даниил – Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2 март 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече