Еднополовата любов вече не е престъпление в Шри Ланка

0

Гейовете в Шри Ланка могат да си отдъхнат – еднополовият секс на острова вече няма да е престъпление.

Още през септември депутатът Премнат С. Долаватте представи законопроект в парламента на страната, съгласно който раздели 365 и 365А от Наказателния кодекс на Шри Ланка от 1883 г. ще бъдат изменени, за да се узакони сексуалната активност между пълнолетни лица от един и същи пол по взаимно съгласие.

Понастоящем законът на страната датира от колониалната епоха и класифицира еднополовите отношения като такива „против природата“.

Ако бъде признато за виновно, лицето може да бъде осъдено на до 10 години затвор и глоба.

Малко след представянето на законопроекта президентът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе заяви, че правителството няма да предприеме действия за блокирането му. Политикът обаче добави, че законопроектът трябва да получи подкрепа, преди да бъде внесен за законодателни промени.

След месеци работа от страна на депутатите по законопроекта правителството на страната обяви, че ще съдейства с декриминализирането на еднополовите връзки. В интервю за шриланкийския вестник The Daily Morning министърът на външните работи Али Сабри потвърди новината.

Въпреки че еднополовите връзки вече не се класифицират като престъпление, Сабри отбеляза, че всеобхватната корекция на Наказателния кодекс няма да включва легализирането на еднополовите бракове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече