Екоминистърът: Ще спра вноса на боклук въпреки натиска, който ми се оказва

0

Над 500 000 лв. са раздадени за ДМС-та в министерството според „изплували“ документи

Не съм се отказал да спра вноса на боклук от страни извън ЕС. Въпреки натискът, който ми се оказва, няма да се откажа. Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев. 
Според него постоянно “изплуват” нови документи с притеснително съдържание. Личев обясни, че има документ, според който са похарчени над 500 000 хил.лв за ДМС-та на служителите в министерство, или 200% при среден процент на администрацията на министерството – 40%. Тази история в момента се проучва, ще бъдат дадени подробности. Относно дефицитът в бюджета на МОСВ, Личев заяви, че тече проверката , а данните от нея ще бъдат оповестени скоро.

Според него става дума за тонове грешки, натрупани с години от предишни управления. По думите му има голямо забавяне на документи по различни проекти и планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения.

От МОСВ са изпратили до Министерски съвет показания как да бъде изпълнено екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Дадена е възможно най-кратката процедура, за да не се спъва отговорността и усилията на служебното правителство, увери министър Личев.

Екоминистърът разпореди да се подготви заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС – Турция, Северна Македония и Сърбия, както и транзитът на отпадъци на територията на България. Допуска се  изключение на транзита на боклук между Гърция и Румъния, защото те са членки на ЕС.“ Ще се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа“, каза още служебният министър.

Според екоминистъра първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

„На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има – няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание“, подчерта Личев.

Изпълнителният директор по „Околната среда“ Росица Карамфилова представи „Зелената книга“ в ресорното министерство.

„Зелената книга“ представлява оценка на състоянието на околната среда за 2019 г. В доклада, който е от 300 страници, са описани какви са основните тенденции, проблеми, предизвикателства и какво е основното състоянието на околната среда през 2019 г. Докладът е приет на заседание на Министерски съвет и с протокол номер 31. Докладът се състои от 16 раздела и всеки един от разделите са поставени ключови въпроси и послания. Първият раздел е „Емисии за вредни вещества и качество на атмосферния въздух“. Тенденцията е, че за последните 29 години намаляват емисиите на основните замърсители с изключение на фините прахови частици. Причината за нарастване е изгарянето в битовия сектор. Другият проблем е замърсяването с фини прахови частици 10 – 60% от населението на страната живее при нива на замърсяване над допустимото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече