Експерти инспектираха Чинията, търсят се 64 бона

0

Екип от международни експерти по консервация, работещ по проект на Фондация  Проект Бузлуджа направи инспекция във вътрешността на изоставения преди 3 десетилетия мегапаметник на върха.

Констатирано бе, че мозайките във вътрешния кръг, които бяха защитени миналата есен с нарочна конструкция са оцелели през зимните месеци и няма съществени изменения по тях. Не така обаче стои въпросът с творбите от външния кръг, където въпреки предприетите спешни консервационни действия и заздравяване на основите продължава постепенното им унищожаване в резултат на големите температурни разлики и прякото влияние на  суровите метеорологични условия.Макар и малко по-бавно, но продължава изронването на оцелелите мозаечни елементи, някои от тях са напълно унищожени и възстановяването им едва ли ще бъде възможно, коментираха проф. Томас Данцл, завеждащ катедра „Реставрация“ при мюнхенския технически университет и д-р Никифор Харалампиев, главен асистен при катедра „Реставарция“ на НХИ.

В спешен порадък се търсят около 64 000 лв, с които да бъдат закупени материали за изграждане на защитно покритие и в тази част на стоманобетонната конструкция, уточни арх. Дора Иванова, управител на  фондацията.В рамките на досегашния проект, финансиран със средства от фондация ГЕТИ вече е монтирана специална указателна табела при входа на монументалното съоръжение, която дава сведения на хилядите туристи, идващи на старопланинския връх, за да го видят отблизо. От две години входът на струващия при изграждането му близо 14 млн лв  дом-паметник е затворен, влизането вътре става само със специално разрешение от областния управител на Стара Загора, осигурена е и денонощна полицейска охрана плюс видеонаблюдение в реално време.От няколко дни в социалните мрежи е публикуван 3-минутен видеоклип под наслов „Спиране на времето в Бузлуджа“, разказващ за извършеното от консерваторите за запазване на артефактите.

„Беше плащещо да открием че над 40 на сто от мозайките са отлепени от стените и могат да се разпаднат във всеки и един момент!“, коментира д-р Харалампиев.

„Не искаме да променяме съдържанието, а да го поставим в друг контекст. Контексът , в който ще се постави Бузлуджа е най-важната цел през следващите 50 години, за да се създаде дискусия, която ще бъде отворена и ще уважава хората и тяхното мнение.Тази дискусия вече не е от регионално от световно значение!“, категоричен е проф.Томас Данцъл.

Началото на тази дискусия ще бъде дадено на 22 и 23 юли в Казанлък с международен научен симпозиум под наслов „В действие:Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа –  интегрирани подходи към дисонантните обекти“, който се провежда под егидата на ИКОМОС. Партньори на събитието са: фондация Гети, Германското федерално министерство на вътрешните работи, сградите и общността като координатор на партньорството „Култура и културно наследство“ на програмата на ЕС „Urban Agenda“, както и Европа Ностра и Международните научни комитети на ИКОМОС за наследството от 20 век (ISC20C), за културен туризъм (ICTC) и за исторически градове и селища (CIVVIH).

В дневния ред са планирани  и други реставрационни проекти с фокус върху следвоенния модернизъм в Централна и Източна Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече