Експерти оцениха незаконна колекция на 29 хиляди лв.

0

Бивш служител на правителствения авиоотряд кътал 1680 антични монети и 430 артефакта от древна Тракия

Незаконно притежавана колекция с 1680 монети от епохите на траките, древния Рим и средновековието и 430 артефакта, иззета при спецполицейска акция в центъра на Стара Загора през лятото на 2018-а година е била оценена от експертите на 29 138 лв.

Срещу собственика на артефактите, 60-годишният тогава Ангел Янков са повдигнати две обвинения: за държане на културни ценности без да ги регистрира и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси за него.

Досъдебното производство се е провлачило близо 3 години заради забавяне на експертизата, разпоредителното заседание в старозагорския окръжен съд е насрочено за 11 март.

На колекцията полицаите попаднали след сигнал на информатор от средите на иманярите , който пробвал да купи няколко от ценните предмети , но срещнал категоричен отказ от притежателя им-авиоинженер, работил някога в правителствения отряд по времето на Тодор Живков, а след това известно време в две страни от арабския свят.

Според добре познаващи колекционера за артефактите той харчел почти всичките си приходи, никога не продавал и отказвал дори размени за повтарящи се находки.

Малко преди да бъде задържан в дома си, намиращ се на двадесетина метра от сградата на ОД на МВР – Стара Загора на улица „Кольо Ганчев“  Янков прекарал тежък инсулт, заради здравословното му състояние му е била наложена по-лека мярка за неотклонение.

При обиска полицаите прибрали дамски пистолет от 30-те години на миналия ХХ век,барабанлия револвер, пушка  „Бердана“ от руско-турската освободителна война и патрони за малокалибрена пушка.

Оказало се че дамското пищовче е годно за стрелба. Пак тогава са били иззети 53 135 лв., 9 444 щатски долара, 10 швейцарски франка и 2 490 евро спестявания на мъжа, които са блокирани като гаранция за  направените разходи по оценката на колекцията и вероятната тежка глоба за недекларирането й.

Това е сред най-големите удари на криминалистите в региона от последните десетина години, тепърва съдът ще решава на кой музей ще бъде предадена скъпата колекция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече