Експерт: Пътят на корабите е трасиран много близо до брега в някои части на Черноморието ни

0

Около половин километър е отстоянието на сепарационната зона за движение на корабите в района на Шабла, макари малко по-навътре в морето системата за разделно движение на корабите край българското крайбрежие е близо до брега и в отсечката Варна-Бургас. Този сепарационен морски път, там където е разрешено да се плава, е бил определен през 60-те г. на миналия век и въпросът за неговото отдалечаване от брега се дискутира от морската общност, но не е бил поставян в дневния ред на отговорните институции, доколкото знам. Това каза за Радио Варна кап. Милен Тодоров, директор на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ в Държавно предприятие Пристанищна инфраструктура.

Времето, в което е можело да се предотврати ситуацията е изключително малко, поради малкото разстояние на сепарационната зона от брега

Vera Su се е движил по един обичаен маршрут в последния момент, където навлиза в сепарационната зона, е трябвало да направи поворот като завие на юг. Навигаторите на борда са пропуснали този момент, но там наистина разстоянието е малко – от последната възможна точка за поворот до брега е около 600-700 метра, в най-добрия случай, коментира още кап. Тодоров. Това е отклонениeто му от обичайния морски маршрут. 

Направени са всички опити за връзка с кораба, но не се е получил никакъв отговор от екипажа  

Корабите, които плават в териториалното море и крайбрежните зони се наблюдават от различни институции с различни системи, Системата за управление на корабния трафик и от колегите от Гранична полиция, каза експертът.

Трафик контролът е забелязал навреме движението на Vera Su към края на позволената полоса и е започнал да прави повиквания по радиостанцията, за да привлече вниманието на навигаторите на мостика, за да може те своевременно да си променят маршрута и да се отклонят от опасния курс. Но не са получили отговор от кораба. А тук времето, в което е можело да се предотврати ситуацията е изключително малко, поради малкото разстояние на сепарационната зона от брега. От момента, в който операторът е забелязал, че се движи по същия курс и не прави поворот по сепарацията до мястото, където е заседнал реално има 15 мин.

А от края на зоната, където му е позволено да плава до точката на засядане сигурно са 2-3 минути. Направени са всички опити за връзка с кораба, но не се е получил никакъв отговор от кораба.  

На въпроса може ли този инцидент да бъде повод за промяна на сепарационната зона в българската акватория и тя да бъде преместена на по-голямо отстояние от брега, кап.Милен Тодоров от ДППИ коментира, че следва в резултат на конкретния случай да се направят анализи и вероятно ще се повдигне въпросът за промяна на маршрутите, но това е мероприятие което зависи от много институции. Инициативата би могла да излезе и от Морската администрация, но и от еколози. Въпросът е да се извърши подробен анализ на ситуацията и да се сформира работна група, която да предложи друго решение, защото това е свързано и с безопасни дълбочини и обследване характера на дъното, допълни експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече