Екстрадираната в САЩ сътрудничка на Ружа Игнатова е арестувана у нас още през 2021

0

Българката Ирина Дилкинска, която беше екстрадирана в САЩ, е обвинена в съучастие в престъпната група на известната „криптокралица“ Ружа Игнатова. Тя е задържана още през юни 2021 в София като екстрадицията ѝ се е проточила заради съдебния процес на две инстанции и проверката на фактите около искането за арест от страна на САЩ.

Това заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, тъй като престъплението, свързано със схемата на OneCoin, е извършвано на територията на САЩ, допълни той.

Прокурори от Софийска градска прокуратура дават брифинг във връзка с екстрадицията на български гражданин в САЩ и по други актуални теми.

Ирина Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на „УанКойн“. В обвинението срещу Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с „УанКойн“ Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за арест

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече