Екстрадираха сина на Ел Чапо в САЩ, изправя се пред съда

0

Синът на Хоакин Гузман, познат още като Ел Чапо, скандалния бос на мексиканския наркокартел Синалоа, беше екстрадиран в САЩ, за да се изправи пред съда.

Овидио Гузман Лопес е с обвинения за трафик на наркотици, пране на пари и други тежки престъпления .Той е арестуван от мексиканските власти през януари. Обвинения има и към двама от братята му, но за сега те остават на свобода. Смята се,че тримата са поели ръководството на картела след ареста на баща им Ел Чапо, който беше осъден през 2019 година и сега излежава доживотна присъда в Колорадо.

„Това действие е стъпка в усилията на Министерството на правосъдието да атакува всеки аспект от операциите на картела“, каза главният прокурор Мерик Гарланд.

Картелът Синалоа пренася незаконния фентанил в Съединените щати от Мексико. Според Министерството на правосъдието между 2019  и 2021 година фаталните свръхдози с този синтетичен опиоид са се увеличили с приблизително 94 процента, което означава, че около 196 американци умират всеки ден от фентанил, а доставките продължават да нарастват. Само през първите два месеца на фискалната 2023 година общото количество конфискуван фентанил  надвишава  количеството конфискувано за цялата  2020 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече