ЕК: В България няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта

0

Все още има нарастваща загриженост заради функционирането на Висшия съдебен съвет и необходимостта от решаването на въпроса с неговия състав е от първостепенно значение. Това се казва в тазгодишния доклад на Европейската комисия по хоризонталния механизъм за върховенството на закона в частта му за България. И тази година страната ни е критикувана за липсата достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

В документа се подчертава, че остава безпокойството, свързано с Инспектората на Висшия съдебен съвет. Отсъствието на редовни конкурси при издигането на магистратите, съчетано с прекомерното прилагане на временни премествания, рискува да даде отражение върху тяхната независимост. Остават и предизвикателствата при дигитализацията на правосъдието.  Лобирането и защитата на информаторите все още не се регулират както трябва, въпреки че има план за справяне с това. По време на пандемията са идентифицирани рискове от корупция в специфични сектори като управление на бюджетните средства и контрола, в т.ч. и при обществените поръчки. 

Все още предизвиква загриженост липсата на ясна регулаторна рамка, която да гарантира прозрачност при разпределението на държавната реклама, въпреки че са предприети мерки в тази насока. Съществуващите правни защитни механизми за независимостта на обществените медии съществуват, но не са достатъчни. 

Професионалната обстановка за журналистите слабо се е подобрила през последната година, но остават проблемите като достъп до обществена информация, условия на работа и т.нар. „дела шамари“.

Комисията отправя към България следните препоръки, които са свързани с ангажиментите ни към Плана за възстановяване и устойчивост, а също и към Механизма за сътрудничество и проверка, който все още е в действие:

  • да гарантира навременни и постоянни конкурси за издигане на магистрати, така че да се  избегне дългосрочното им преместване за запълване на вакантни позиции, като се вземат предвид европейските стандарти за преместването на съдиите;
  • да покаже напредък при законодателните промени, които целят да подобрят функционирането на Инспектората на Висшия съдебен съвет и да избегнат риска от политическо влияние, особено като включват юридически органи при избора на техни членове;
  • да предприеме стъпки за адаптиране на състава на ВСС предвид европейските стандарти в съдебната система;
  • да продължи с прилагането на мерки за подобряване на интегритета на специфични сектори от публичната администрация, в т.ч. за полицията и съдебната система; 
  • да гарантира, че институционалните реформи в антикорупционната комисия и специализираните съдебни власти водят до подобряване на ефективността на разследванията и солиден брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта;
  • да подобри прозрачността при разпределянето на държавните реклами, особено по отношение на сключените чрез посредниците, като медийни агенции. 

От правителството коментираха, че Докладът за върховенството на закона показва положителната оценка на Еврокомисията за свършеното от кабинета за последните седем месеца, но и факта, че все още предстои много работа и са необходими силна воля и усилия по отношение на продължаване на борбата с корупцията.

Оценката е на министър-председателя в оставка Кирил Петков и беше разпространена от правителствената пресслужба.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече