ЕК даде зелена светлина за Дунав мост 3 край Русе

0

Европейската комисия e одобрила финансиране на предпроектно проучване за трети мост над Дунав, в размер на почти 7 млн. евро. Общият бюджет на проекта е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се осигури от бюджетите на двете държави. 

По този начин България и Румъния ускоряват процеса по изграждане на втори комбиниран мост при Русе.

Предстои най-късно до средата на годината България и Румъния да подпишат споразумение с Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда за предоставяне на финансирането от 6.9 милиона евро. 

До 2026 година трябва да са изяснени всички технически, финансови и екологични параметри на проекта за новия мост при Русе-Гюргево. Предвижда се той да бъде комбиниран – пътен и железопътен – с дължина около 2 km.

Проектът включва изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 km на територията на всяка от двете държави. Мостът ще има и директна връзка с автомагистралата Русе-Велико Търново, която в момента се изгражда.

През септември 2023 година България и Румъния подадоха общо предложение за финансиране от Механизма за свързана Европа. Трафикът между двете държави се е увеличил многократно и това прави проекта стратегически важен за целия регион.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече