ЕК е готова да съди „АстраЗенека“

0

Европейската комисия все още не е взела решение да съди  фармацевтичната компания „АстраЗенека“. По-рано изданието „Политико“ съобщи, че Комисията е готова да предприеме такъв ход, като се позова на дипломати от ЕС.

Въпросът е повдигнат вчера на редовното седмично заседание на постоянните представители на страните членки.

Повечето посланици са заявили, че ще подкрепят дело срещу компанията заради неизпълнение на ангажиментите ѝ за доставка на ваксини срещу Covid-19, съобщи изданието. Двама дипломати заявили, че е даден срок, който изтича тази седмица. В него страните членки трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

Целта е „АстраЗенека“ да бъде задължена да достави дозите, заложени в договорите  с ЕС. Говорителят на Комисията Стефан де Кеерсмакер подчерта:

„Все още не е взето решение за предприемане на правни действия. Преди няколко седмици започнахме процес за решаването на спора, който е допустим според договора и дава възможност на страните да седнат на масата и да постигнат споразумение. За нас и за страните членки е важно да осигурим навременни доставки на достатъчно дози от страна на дружеството“.

Същевременно Ройтерс съобщи, че Съюзът се отказва от допълнителните 300 млн. дози ваксини на „Джонсън и Джонсън“ и „АстраЗенека“, които е подсигурил като вариант според подписаните договори.

Над 30 млн. граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду пред комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент:

„Все още имаме път, който трябва да извървим, но определено сме зад ъгъла благодарение до голяма степен на стратегията ни за ваксиниране. Досега са поставени 170 млн. дози в ЕС  и се приближаваме до ваксинирането на 3 млн. души всеки ден“.

Еврокомисар Кириакиду допълни, че европейският план за биологична защита срещу мутациите „Хера“ трябва да заработи най-късно до 2023  година. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече