Енергийните министри от ЕС обсъждат предложението за икономия на газ

0

Министрите на енергетиката на страните-членки на ЕС се събират на извънредно заседание в опит да постигнат политическо споразумение по предложението на Комисията за икономии от 15 на сто  на газ от август до март догодина. Мярката е предвид несигурността на доставките от Русия и проблемите, създадени на 12 страни-членки в тази връзка. 

България няма да поиска дерогация за намаляване на потреблението на газ с 15 на сто, съобщиха за „Хоризонт“ източници от Брюксел. Според последните предложения, 5 страни-членки ще са необходими, за да задействат тревога на ниво ЕС за сигурността на доставките вместо 3, както се предвиждаше по-рано. Енергийните министри ще проведат работен обяд с украинския си колега Герман Галушченко.

Ще се обсъжда дерогация за островните държави – Кипър, Ирландия и Малта, както и за балтийските страни, които са свързани с руската газопреносна мрежа. Ситуацията с хранилищата на газ и интерконекторите също ще бъдат предмет на дебати на енергийните министри. 

Страните членки на ЕС са постигнали съгласие по спешния план, който има за цел да намали ефекта при пълно спиране на доставките на руски природен газ,  научи БНР от свои източници в Брюксел.

Съгласието е по документ, в който разпоредбите са били смекчени в сравнение с първия проект на  Европейската комисия. В новия вариант има различни клаузи за освобождаване от прилагането на правилата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече