ЕП блокира ратификацията на споразумението с Китай

0

Европейският парламент замрази ратификацията на мащабното споразумение с Китай за сътрудничество в областта на инвестициите заради наложените от Пекин санкции срещу представители на ЕС, съобщи Дойче веле.

Обсъждането на документа няма да продължи докато не бъдат отменени санкциите – това се казва в приета от депутатите резолюция на ЕП.

Същевременно евродепутатите призоваха Европейската комисия да се консултира с ЕП преди да се предприемат каквито и да е стъпки по финализиране и подписване на споразумението.

Преговорите за сътрудничество в областта инвестициите между ЕС и Китай продължиха над 7 години. През декември 2020 г. Брюксел и Пекин се договориха по основните точки на споразумението. Тогава председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че ЕС, разполагащ с „най-големия отворен пазар в света“, е готов за сътрудничество в областта на търговията и инвестициите с Китай

Впоследствие обаче отношенията се влошиха. През март ЕС прие санкции срещу служители от китайската провинция Синдзян заради преследването на уйгурите – мюсюлманско малцинство в Китай. Пекин от свой страна въведе ограничителни мерки срещу европейски политици и учени.

Инвестиционното споразумение между ЕС и Китай предвижда повече прозрачност в сферата на държавните субсидии за китайски компании и прекратяване на принудителния трансфер на технологии и други спорни практики на китайската страна. Договорът предоставя на ЕС възможност да се бори с използването на принудителен труд в Китай, да предприема съвместни действия с Пекин за защита на климата и да развива сътрудничество, основано на правила, отбеляза Урсула фон дер Лайен при разговорите през декември.

Критиците на споразумението посочват нарушаването на човешките права в Китай и особено използването на принудителен труд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече