Естония легализира еднополовите бракове със закон

0

Парламентът на Естония одобри във вторник закон за легализиране на еднополовите бракове. Законът ще влезе в сила от 2024 г, предава „Ройтерс“.

Либералното коалиционно правителство на Естония е само на два месеца и се придвижи бързо по проектозакона за брака, наред с други мерки, за да се дистанцира от съседна Русия, казват анализатори.

От опозицията обаче смятат, че правителството се движи твърде бързо по отношение на правата на еднополовите двойки в регион, известен със социалния консерватизъм наследен от съветското управление, което приключи през 1991 г.

Някои виждат и по-широка символика в стремежа на Естония да легализира еднополовите бракове и да покаже, че пътят й върви на запад.

През 2014 г. Естония въведе еднополови граждански съюзи, които не предоставят същите права за осиновяване и родителско признаване, които автоматично идват с брака.

Еднополовите връзки между мъже бяха криминализирани по време на съветската окупация и не станаха законни отново до 1992 г., една година след обявяването на независимостта.

Повечето бивши комунистически страни в Европа и Централна Азия изостават от западните нации по отношение на правата на ЛГБТ обществото, било то Украйна, Грузия или Молдова.

Словения, някога част от Югославия, беше първата посткомунистическа страна, която легализира еднополовите бракове миналата година.

Въпреки че Естония е отишла по-далеч и по-бързо по отношение на правата на ЛГБТ от другите балтийски държави, защитниците казват, че битката за равенство далеч не е спечелена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече