ЕС забранява разпространението на четири руски медии

0

Съветът на ЕС съобщи, че е решил да спре разпространението в Европейския съюз на още четири руски медии, които разпространяват руска пропаганда и подкрепят руското военно нападение срещу Украйна. Засегнатите са сайтът „Гласът на Европа“, агенция РИА Новости, вестниците „Известия“ и „Росийская газета“.

Тези организации са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са от съществено значение и средство за подкрепа на войната срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните й страни, се посочва в съобщението. Одобрените мерки няма да попречат на тези медии и техните служители да извършват дейности в ЕС като изследвания и интервюта, пише БТА.

Според Съвета на ЕС Русия участва в постоянна международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на факти, за да оправдае своето пълномащабно нападение срещу Украйна и да усили стратегията си за дестабилизиране на съседните държави и страните от ЕС. Допълва се, че подобни действия многократно и последователно са били насочени срещу украинската държава, украинците и европейските политически партии, особено в навечерието на избори, както и срещу гражданското общество, търсещите убежище, етническите малцинства в Русия, сексуалните малцинства и европейските демократични институции.

През март 2022 г. ЕС реши да спре разпространението на т. нар. медии „Russia today“ и „Спутник“. През декември същата година към забранителните списъци бяха добавени НТВ/НТВ Мир, „Россия 1“, телевизиите REN и „Первый канал“. През юни 2023 г. бе взето решение да бъдат добавени „RT Balkan“, „Oriental Review“, „Царград“, „New Eastern Outlook“ и „Katehon“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече