ЕС не признава Лукашенко за президент на Беларус

0

Европейският съюз отказва да признае Александър Лукашенко за президент на Беларус, въпреки неочакваното полагане на клетва, предаде Франс прес.

Изборите на 9 август не бяха „нито свободни, нито честни. ЕС не признава фалшифицираните резултати. Като следствие, така нареченото „полагане на клетва“ на 23 септември и новият мандат, който Лукашенко твърди, че е получил, нямат никаква демократична легитимност“, се казва в изявление на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел. България подкрепя санкции срещу Беларус заради изборните фалшификации и репресиите на населението

В Беларус започнаха масови протести, след като Централната избирателна комисия обяви президента за победител. Вчера той положи неочаквано клетва на церемония, която беше обявена едва след приключването си. Съобщението доведе незабавно до нов протест на опозицията в Минск, при който полицията извърши десетки арести.

„Това „полагане на клетва“ противоречи пряко на влята на широки слоеве от беларуското население, която е изразена в множество мирни и безпрецедентни манифестации и то само ще влоши политическата криза“ в страната, подчерта Борел. „Предвид сегашната ситуация, ЕС преразглежда отношенията си с Беларус“, добави той, без да даде подробности.

Брюксел подготви санкции срещу четирийсетина души, смятани за отговорни за репресиите срещу протестиращите. ЕС обмисля и да наложи санкции на самия Лукашенко, казаха дипломатически източници. Необходимо е обаче единодушното съгласие на страните членки, а Кипър поставя като условие приемането на мерки, които да принудят Турция да спре газовите си проучвания в неговата изключителна икономическа зона.

Швеция и Финландия пък отказват да наложат санкции на Лукашенко, за да позволят посредническа мисия на ОССЕ, водена от Швеция, добавиха същите източници.

Въпросът ще бъде обсъден на срещата на върха на ЕС на 1 и 2 октомври в Брюксел.

„Отново подчертаваме, че очакваме от беларуските власти да с въздържат от всякакви нови репресии и насилие срещу народа на Беларус и да освободят незабавно и безуловно всички задържани“ във връзка с протестите, заяви още Борел. Той призова за „нови, демократични избори“ в бившата съветска република.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече