ЕС удължава срока на Covid-сертификатите с 1 година

0

Европейският съюз удължава правилата за употреба на COVID сертификатите с една година до края на юни 2023 г., съобщава „Асошиейтед прес“. Сред причините за това е нарастващият брой нови случаи на коронавирус на прага на летния сезон.

Сертификатите бяха въведени през юли миналата година с цел улесняване на пътуванията в 27-членния ЕС по време на пандемията. Те са успешен инструмент, който дава възможност на гражданите от ЕС да пътуват в рамките на Съюза без ограничения, като например спазването на карантина.

Страните членки на ЕС са издали близо 2 милиарда сертификата. Документът удостоверява, че притежателят му е ваксиниран срещу COVID-19, че има отрицателен резултат от тест или е преболедувал инфекцията.

Европейският съвет поясни, че мерките могат да бъдат отмени и по-рано.

Поради подобрилата се ситуация през последните няколко месеца повечето страни от ЕС отмениха противоепидемичните мерки. Увеличаващият се брой положителни проби вследствие на нови варианти на вируса обаче кара правителствата да преосмислят стратегиите си. Така например във Франция тази седмица здравният министър Брижит Бургиньон препоръча отново носенето на маски в пълни с хора помещения и в градския транспорт.

ЕК предлага при пътуване COVID сертификатите да важат до юни 2023 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече