ЕС ще проучва мутациите на коронавируса

0

ЕС започва тази седмица нова програма за проучване на различните варианти на коронавируса, за да подпомогне създаването на следващо поколение ваксини, от които вероятно светът ще се нуждае, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред в. „Лез еко“.

Програмата, наречена „Инкубаторо ХЕРА“, ще даде възможност за съвместна работа на здравни власти и лаборатории и ще разполага със собствено финансиране. Официалният й старт ще бъде даден в сряда.

„Успоредно с усилията за създаването на сегашните ваксини, трябва да подкрепим компаниите в разработката на следващото поколение ваксини“, казва Фон дер Лайен. Миналата седмица тя призна, че ЕС е направил сериозни пропуски при одобряването на ваксините в рамките на съюза и най-вече се е забавил с разпространението им, но вече си е извадил поучките.

В неделя европейският комисар за здравеопазването Стела Кириакидис обеща Европейската агенция по лекарствата да одобрява по ускорена процедура ваксините срещу варианти на коронавируса. В интервюто Фон дер Лайен призовава за „по-систематични партньорства между лабораториите, с контролиран обмен на лицензи“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече