Ето го Дерек – първото бебе в Европа, износено от две майки

0

Хомосексуална двойка от Испания се превърна в първата в Европа – и едва втората в света – която има бебе, износено и от двамата си родители.

Така на бял свят наскоро се появи малкият Дерек Елой.

Естефания (30 г.) и Азахара (27 г.) решават да прибегнат до услугите на клиника в Палма де Майорка за безплодие през март, настоящата година. Така стартират процеса на оплождане, като капсула с яйцеклетки и сперма е поставена във влагалището на Естефания.

Там тя престоява пет дни, за да може спермата да оплоди яйцеклетките по естествен път. След като „устройството“ е отстранено, получените ембриони са изследвани и избрани, преди да бъдат прехвърлени в матката на Азахара за по-нататъшно развитие.

Азахара износва бебето до девети месец и крайният резултат е здраво момче, която се появява на 30 октомври.

Цялата процедура, за която двойката плаща €5000, става възможна благодарение на иновативното лечение за безплодие, наречено INVOcell. Лекар от екипа, който прави възможно раждането на Дерек, обяснява: „Новото в този процес е, че и двамата родители могат да носят ембриона и да го споделят толкова дълго, колкото е необходимо.“

Естефания и Азахара са изключително щастливи и развълнувани: „Гледаме нашето малко бебе – чувството, че това е нещо, което е било и в двете ни, че сме го създали заедно, е неописуемо“, казват те пред медиите.

До момента технологията INVOcell е използвана само веднъж – през 2018 г. от тексаската двойка Блис и Ашли Коултър, чрез която износват сина си Стетсън, предава Indy100.
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече