Ето кога през март въртим стрелките на часовника с час напред

0

През март идва не само пролетта, но и се задава поредната смяна на часовото време. България отново ще премине към лятното часово време, но и ще загубим един час сън, защото местим часовниците с час напред.

Смяната на времето ще е на 30 срещу 31 март.

През 2018 г. Европейският съюз поде инициатива, при която да се реши дали да се продължи със смяна на часовото време, или да се остане само на едно от часовите времена.

Повечето държави заеха позиция да се спре със смяната на часовото време заради негативните му отражения върху човешкия организъм. Пандемията от коронавирус обаче прекрати дискусиите по въпроса.

За да престанат да сменят времето, държавите от ЕС трябва да синхронизират избора си и да има консенсус на кое часово време ще се премине за постоянно.

На лятно часово време ще останем до 27 октомври 2024 г.

Редица държави по света вече са се отказали от смяната на времето. Сред тях са Турция, Русия, Перу и други.
Причината за отхвърляне смяната на часовото време е, че биологичният ни часовник има нужда да се напасне към променения час и това понякога отнема 1-2 седмици.

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето, съобщи АП.
Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства. Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце.

Преминаването към лятното часово време се осъществява на различни дати в различните държави.

Някои асоциации, свързани със здравето, като Американската асоциация за сърдечно здраве и Американската академия по медицина на съня, смятат, че придържането към астрономическото време е по-съвместимо с човешката биология.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече