Е-развод – първата платформа за онлайн споразумения за развод у нас

0

Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права у нас е вече факт.

E-Развод (e-Divorce.bg) предлага лесен и иновативен начин за прекратяване на брака, съобразяващ всички изисквания на българското законодателство.

Платформата е инициатива на дългогодишния адвокат, специалист в сферата на семейното право и медиатор Надя Русинова. Тя е специализиран адвокат от Софийската адвокатска колегия с 18-годишен опит в семейното право, трансграничните семейни спорове и международното отвличане на деца. Наред с адвокатската си практика, адв. Русинова е медиатор, експерт към Съвета на Европа по няколко проекта, свързани с правата на детето и подобряване на ефективността на семейните съдилища, и експерт в работната група на Европейската комисия, която подготвя нов регламент за признаване на родителството в Европа. От 2018 г. е лектор по Европейско и международно семейно право в Университета в гр. Хага, Нидерландия.адв. Надя Русиноваадв. Надя Русинова

В “Законът и Темида“ адв. Надя Русинова коментира темата:

“Идеята беше резултат не само от естествения процес на дигитализация, но беше стимулирано и от коронакризата.

Наложи се да правим повече видеосрещи с нашите клиенти онлайн. Тази идея не е моя, тя съществува много отдавна и се прилага с голям успех в Европа, в САЩ и в Австралия.

Реших да го направя възможно най-удобно за хората, които имат от такива документи.“

Възможностите

Платформата дава възможност за избор между споразумение за развод със или без деца от брака, или споразумение за родителска отговорност при родители без брак. Двамата партньори получават достъп до общ профил, където с помощта на адвокат попълват дигиталното споразумение.

e-Divorce.bg предлага пълна гама от възможности, съобразени с конкретната ситуация, заедно с допълнителни обяснения на термини и опции и съответните последици с оглед на българското и европейското законодателство.

Всеки модул предоставя и необходимите бланки и точни указания от адвоката относно документите, които следва партньорите да имат в конкретния случай. Споразумението се попълва чрез предварително зададени опции, оформя се окончателно от адвокат и е готово за вкарване в съда.

Все още в България не е възможен онлайн разводът, затова на самото съдебно заседание партньорите могат да се явят сами или с адвокат. „След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без присъствието на адвокат, което ще ви спести и доста разходи“, обясни адв. Надя Русинова.

Споразумението може да се изготви и на други езици, в случай че единият от съпрузите не говори български, а при спорни въпроси и невъзможност на партньорите да достигнат сами до приемливо решение, могат да се възползват от модула „Специализирана семейна онлайн медиация“.

Дигитален брачен договор

„Скоро платформата ще предлага и дигитален брачен договор, декларация за избор на режим на имуществени отношения и декларация-съгласие за пътуване на дете в чужбина.

Онлайн услугите за изготвяне на документи за развод отдавна се прилагат с голям успех в много държави, включително в Англия, във Франция, в Нидерландия, в САЩ, в Австралия и т.н.

Предимството им е огромно, тъй като спестяват време за посещения при адвокати и таксите са фиксирани и значително по-ниски, особено в държавите, в които законодателството позволява бракоразводната процедура да се проведе изцяло онлайн, включително депозирането на документите в съда и постановяването на решението, без страните да се явяват лично.

„Електронните системи в другите държави, за разлика от Е-Развод, не дават възможност за автоматично попълване. Нашето законодателство изброява точно вариантите, което е предпоставка и за автоматизирана система с предварително генерирани опции.

Например ако искате да се разведете и да упражнявате родителските си права, имате две възможности – или да ги разпределите, или да го правите споделено. В другите държави този тип системи се основават по-скоро на комуникация“, обясни адв. Надя Русинова.

Системата е приложима при разводи по взаимно съгласие, които заемат по-голям дял от разводите у нас. През 2019 година 67,6% от браковете в област София са прекратени по „взаимно съгласие“, от които 26,5% – заради „несходство в характерите“ и 5,2% – поради „фактическа раздяла“, показват данните на НСИ.

„Моето категорично мнение е, че в България винаги трябва да се насърчава разводът по взаимно съгласие. Българската система е доста остаряла, в много държави вече не можеш да се развеждаш, като търсиш вина на другия, да говориш за извънбрачни връзки и т.н., тъй като е безспорно, че това е контрапродуктивно“, коментира адв. Русинова.

„Голямото предимство на развода по взаимно съгласие и споразумението за родителски права е, че по тези дела не се разпитват свидетели и не се извършват социални доклади по отношение на децата. Съдът задава само няколко процедурни въпроса, включително дали поддържате споразумението, както е представено, и проверява съдържанието на документите“, каза още адв. Надя Русинова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече