Жилищата в София поскъпнаха с рекордните 46%

0

Жилищата в София поскъпнаха с рекордните 46%. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класацията по поскъпване на имотите, предаде „Труд”.

Скокът е за последните за четири години и половина. Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 40,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо – с 48,3%. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 45,9% за период от четири години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 49,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 44,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – с 30-36%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+36,3%), следвана от Русе (+34,4%) и Варна (+30,2%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 19,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо – с близо 37%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече