Забраната жени да учат в университетите в Афганистан противоречи на шариата

0

Египетският университет „Ал Азхар“ изрази дълбоко съжаление във връзка с решението на афганистанските власти да забранят на момичетата и жените да получават висше образование, съобщи онлайн изданието на списание „Иджипт тудей“. Главният имам на една от най-авторитетните ислямски институции в света шейх Ахмад ал Тайиб заяви, че забраната противоречи на мюсюлманския закон (шериат). 

Тайиб посочи, че шериатът призовава както мъжете, така и жените да се стремят към образование „от люлката до гроба“. По думите му над две хиляди цитата на пророка Мохамед поддържат този постулат. Главният имам изтъкна и приноса на множество мюсюлманки в областта на науката, образованието и политиката. 

„Това шокиращо за мюсюлманите и немюсюлманите решение не би трябвало да бъде взето от който и да е мюсюлманин,“ се посочва в изявление на Ахмад ал Тайиб. Той призова властимащите в Афганистан да преразгледат решението си и им напомни за деня на възкресението, когато парите, престижа и политиката ще бъдат без значение. 

По-рано тази седмица управляващите в Афганистан талибани обявиха забрана девойките и жените да учат в университети. Стъпката предизвика остри критики и разочарование по целия свят. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече