Заведенията вече са длъжни да имат ПОС-терминали

0

От днес заведенията за хранене и развлечение с две и повече звезди трябва задължително да разполагат с ПОС терминал. Промени в Закона за туризма, гласувани от парламента в края на миналата година, въведоха това изискване и то влиза в сила от 1 март 2024 г., припомня специализираният туристически сайт TravelNews.

Съгласно чл. 117 , ал. 6 и ал. 7 от Закона за туризма, в заведения с категория две и повече звезди ресторантьори и съдържатели са длъжни да осигурят възможност за плащане и чрез терминално устройство ПОС. Информация за това трябва да е поставена на видно за клиентите място в съответния обект.

Лицата, които не спазват изискването да разполагат с ПОС-терминал, подлежат на санкция. За физически лица, които не са търговци, глобата е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лева. При повторно нарушения глобата е от 200 до 1000 лева, а за фирми – от 1000 до 4000 лева. 

Предвидена е и санкция, ако клиентите не са уведомени, че могат да плащат с карта – глобата е от 100 до 300 лева за физически лица и от 300 до 1000 лева за фирми. При повторно нарушения сумата се удвоява.

Задължителното поставяне на ПОС-терминали бе една от мерките за изсветляване на ресторантьорския бизнес. Те бяха поставени от финансовия министър Асен Василев като условие да остане и тази година по-ниската 9% ставка на ДДС за ресторантьорските услуги и кетъринга.

При гласуването на данъчните закони депутатите отхвърлиха повечето предложени мерки на МФ за изваждане на светло на оборотите на заведенията. Така например бе отхвърлено искането всички заплати на персонала в заведенията да бъдат превеждани по банков път, както и ползването само на одобрен от НАП софтуер за отчитане на продажбите.

Ако искате да подкрепите независимата и качествена журналистика в “Сега”,
можете да направите дарение през PayPal

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече