Задържан е пловдивски лихвар, давал заеми срещу 10-15% месечна лихва

0

В Пловдив е арестуван лихвар, давал незаконно заеми на притиснати в нужда хора срещу месечна лихва от 10 до 15%. 37-годишният мъж е развивал незаконната си дейност от 2018 година до момента, като е извлякъл 80 000 лева печалба

Мъжът е работел като кредитен консултант към небанкова финансова институция – фирма за бързи кредити, като паралелно с това самостоятелно е издирвал нуждаещи се от спешно финансиране хора, давайки им заеми. 

При обиск в дома му са открити множество чужди лични и банкови карти с ПИН-кодове, финансови документи, с които е изнудвал длъжниците, над 50 големи талона на леки автомобили, тефтери със записки на имена и суми, както и договори за заеми.

Намерени са също около 10 000 лв. в брой и множество заложени вещи. За над три години престъпна дейност лихварят е раздал заеми на обща стойност 60 000 лева на 20 души. В момента той е в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража. Законът предвижда за такова престъпление лишаване от свобода от 5 до 10 години, както и конфискация на част от имуществото. 

Разследването по случая продължава. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече